Kokosolie bij het eten gebruiken – lekker en gezond

Kokosnoot olie (ook wel kokosolie genoemd) wordt gemaakt uit het vlees van de kokosnoot en is een van de meest gebruikte superfoods op dit moment. De hoge dosering aan vitamines en mineralen in kokosolie maakt het populair om het voor uiteenlopende toepassingen te gebruiken: voeding, huidverzorging, zonbescherming etcetera.  

Kokosolie bij het dagelijkse koken

De makkelijkste wijze om met kokosolie te beginnen is om het te gebruiken bij het dagelijkse koken. Niet alleen is kokos olie een gezonder alternatief dan olijfolie bijvoorbeeld (laat staan de bakboter die veel mensen ook nog steeds gebruiken), het smaakt ook nog eens beter. Er zijn een groot aantal recepten op Internet verkrijgbaar die specifiek ontwikkeld zijn om kokosolie in te gebruiken, maar je kunt het ook gewoon gebruiken als vervanging voor andere olien (zoals olijfolie) bij het koken.  

Tips voor kokosolie bij het eten

Enkele specifieke ideeen om kokosolie te gebruiken:
  • Het is perfect om omeletten, eieren of andere pangerechten in te bakken. Je kunt het gewoon op eenzelfde wijze gebruiken als je olijfolie of bakboter gebruikt in de pan.
  • Het is uitstekende geschikt als basis voor een lekkere (Indiase) curry.
  • Sporters gebruiken kokosolie veel om in te frituren.
  • Goed geschikt om diepgevroren vis, kip of patatjes te bakken.
 

Kokosolie is een gezond alternatief

Kokosolie komt van het vlees van de kokosnoot en is een gezond natuurlijk alternatief geworden voor miljoenen mensen wereldwijd om de benodigde vetten binnen te krijgen. Omdat kokosolie een erg stabiel product is, kun je het zowel voor koken als frituren gebruiken. Dit is ook de reden dat het een perfecte aanvulling is in elk gezond dieet. Door plantaardige vetten te vervangen met organische kokosolie bij het koken, krijg je toch alle smaak om het eten lekker te maken terwijl je niet de ongezonde vetten hebt. En omdat kokosolie ook een perfecte vervanging is voor boter en margarine is het ook goed geschikt voor bakken. Gezondheidseffecten die in verband worden gebracht met natuurlijke kokosolie zijn haar- en huid verzorging, gewichtsverlies en een verbeterd maag- en darmsysteem. Er wordt ook van gezegd dat het helpt om een gezond niveau van cholesterol te bereiken wat vervolgens weer leidt tot minder stress gevoelens. Er zijn zoveel recepten waarbij je, vrij makkelijk, kokosolie kunt toevoegen of kokosolie als vervanging voor een ander ongezonder ingredient kunt gebruiken. Hiermee kun je het betreffende gerecht gezonder maken. De mogelijkheden met kokosolie zijn eigenlijk onbegrensd.Ik zou zeggen: probeer het eens…. Let wel op dat je natuurlijke (virgin) kokosolie gebruikt. Bewerkte kokosolie heeft een deel van zijn gezondheidseffecten door de ondergane fabrieksbewerkingen verloren.
Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Nederlands-KOKO

Moment...

Nederlands-KOKO   Bezig met laden...
  Bezig met laden...